onsdag den 26. februar 2014

PictoPlan - Et visuelt støtteværktøj



Anmeldelse af PictoPlan
PictoPlan er kort sagt et visuelt støtteværktøj til alle de almindelige dagligdagsopgaver, som alle mennesker udfører, mere eller mindre bevidst.

Appen kan bruges helt fra 3-4 årsalderen til man når alderdommen. Som helt lille barn er opgaverne simple, f.eks. "børste tænder", "tage tøj" på eller "spise mad". Når man bliver ældre kan opgaverne være lidt mere avancerede, måske skal de suppleres med “at tage medicin”, men grundlæggende er dagligdagsopgaver de samme livet i gennem.

Det er en almindelig misforståelse af det kræver i titusindevis forskellige piktogrammer at modellere en enkelt dags handlinger, for faktisk lærer brugerne af PictoPlan hurtigt sammenhængen mellem et simpelt billede og handlingen. PictoPlan har ca. 200 indbyggede piktogrammer, som dækker over mange forskellige ting og handlinger.

PictoPlan kombinerer behovet for støtte og strukturering, af dagligdagsopgaver og anvendelse af piktogrammer. Det er således muligt at beskrive en dag udelukkede ved anvendelse af piktogrammer.
Herudover er PictoPlan væsentligt mere avanceret og kan også anvende video, lydoptagelser og egne fotos, som en del af støtten.
Er der behov for at beskrive et helt unikt område, f.eks. en bestemt type medicin vil brugeren tage et billede af den pågældende medicin, i stedet for at anvende det generelle medicin piktogram. Tilsvarende kan en række af handlinger beskrives med en video hvor brugeren optager handlingerne og anvender som et video-piktogram.


PictoPlan udnytter til fulde mulighederne i moderne smartphones og kan udover forskelige medietyper også konfigureres til at vise påmindelser på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.
Et eksempel herpå kan være en “Nu skal du stå op” handling. Hertil er det muligt at tilknytte et piktogram af et vækkeur. Herudover kan der tilføjes en huskeliste som beskriver en række delopgaver i forbindelse med handlingen at "stå op”. Disse delopgaver kunne være at "børste tænder”, "tage tøj" på og "tage sin medicin”. Når del-opgaverne udformes som en huskeliste er det muligt visuelt at krydse delopgaverne af på en liste efterhånden som opgaverne udføres. Det giver en fantastisk støtte og struktur til udførelse af opgaver.
Herudover kan der tilknyttes notater til påmindelserne, hvis der alligevel skulle være behov for tekst.



PictoPlan er bygget op omkring en hel ugeplan, ud fra ideen om at dagligdagsopgaverne for en uge ofte gentages uge efter uge, men det er dog en vis fleksibilitet i ugeskemaet. F.eks. kan man vælge at der kun skal vises én dag af gangen, således at brugeren ikke bliver forvirret, eller i nogle tilfælde stresset, over flere dages handlinger samlet på én skærm.

Herudover kan man, hvis man vælger kun at vise én dag af gangen, vælge at handlinger der allerede er udført, skal skjules. Herved vises kun dagens kommende handlinger.

Endvidere er det muligt at opsætte forskellige ugeplaner, f.eks. én for skole/arbejdsuge og en anden ugeplan for ferie. Skulle brugeren være skilsmissebarn, er det således også muligt at lave forskellige planer for når barnet er ved mor og far, altså mor- og far-planer.

 
Ugeplanen er opbygget som søndag til lørdag, og dette er ikke af amerikanske hensyn, men simpelthen for at have mandag til fredag centreret på skærmen, da man oftest ser at mandag til fredag indeholder væsentligt flere og vigtigere piktogrammer. For at fremhæve dette er dagenes farver skiftende så lørdag og søndag er forskellige fra mandag til fredag. I nogle tilfælde har brugerne svært ved at adskille enkelte dage, og til dette formål er et indbygget farveskema som giver alle dag individuelle farver.  Det betyder at brugeren ikke skal lære at mandag er mandag, men mandag er rød dag, tirsdag er gul dag osv. Brugeren har selv mulighed for at vælge farveskema for ugeplanen.

PictoPlan indeholde afslutningsvis en række mere tekniske og avancerede funktioner bl.a. er det muligt at oprette en plan på en iPhone og sende denne automatisk til en iPad via Apples AirDrop eller e-mail.
Et eksempel på anvendelse er en forældre som laver en plan til sit barn på en iPad, og herefter synkroniserer planen til barnets iPhone. Har barnet en iPhone, men ikke mulighed for at medbringe denne i skole, er det også muligt at eksportere planen til en PDF fil som kan udskrives og medbringes i skolen. Man mister naturligvis en del finesser ved at udskrive planen, men det er stadigvæk muligt at afkrydse på planen med en blyant når en handling er udført.
  
Ved ugens afslutning er det desuden muligt at trække en statistik som viser om brugeren af PictoPlan generelt udfører handlingerne, ikke udfører handlingerne eller helt ignorerer dem.

PictoPlan er gratis for alle at prøve, uden tidsbegrænsning, dog er det i den gratis version ikke muligt at indsætte egne billeder, videoer eller lydoptagelser, ligesom ugeplanen heller ikke understøtter mere end to piktogrammer pr. dag. Det koster pt. dkr 32,- at fjerne disse begrænsninger, eller som vi plejer at sige “det koster mindre end et Happy Meal, at få struktur og støtte i hverdagen”.